rött ljusterapi hemmarött ljusterapi hemma

Fototerapi: en omfattande guide

av Andres Jimenez | 15 september 2022
Vad är fototerapi? Enkelt uttryckt är det användningen av ljus för att behandla olika hudåkommor. Det har en lång historia som går tillbaka till antiken och är fortfarande ett viktigt behandlingsalternativ för många hudsjukdomar idag. I det här inlägget kommer vi att utforska alla aspekter av denna terapi – från dess historia till dess nuvarande användning vid behandling av olika hudåkommor. Vi kommer också att ta en titt på för- och nackdelar, samt de relaterade kostnaderna.

Fototerapi

rött ljusterapi hemma

Så, vad är egentligen fototerapi? Det är användningen av ultraviolett (UV) ljus för att hjälpa till att behandla olika hudåkommor. De tre typerna av UV-ljus som används mest är UVA, UVB och UVC. Varje typ av ljus har olika effekter på huden, vilket kommer att diskuteras mer i detalj senare. Denna terapi kan göras på en läkarmottagning eller hemma med specialutrustning.

Första användningarna

Låt oss nu ta en titt på historien om denna terapi. En av de tidigaste registrerade användningarna av fototerapi var av de gamla egyptierna. De skulle exponera sin hud för solen för terapeutiska fördelar. I nyare historia började UV-terapi användas i början av 1900-talet behandla hudsjukdomar som psoriasis och vitiligo.
Niels Finsen var den första personen som fick Nobelpriset i medicin för sitt arbete med fototerapi. Han upptäckte att vissa våglängder av ljus kunde användas för att behandla hudsjukdomar. Han utvecklade också den första medicintekniska produkten, som används än idag.

Vilka tillstånd kan fototerapi användas för att behandla?

Det finns många olika hudåkommor som kan hjälpas med denna terapi. Faktum är att det är en av de mest mångsidiga hudbehandlingarna som finns. Några av de vanligaste tillstånden inkluderar eksem, psoriasis, vitiligo och atopisk dermatit. Det kan också användas för att behandla akne, gulsot och vissa typer av cancer.
UV-ljusterapi kan vara ett bra sätt att förbättra din hudhälsa och behandla tillstånd som du kanske kämpar med. Om du tror att den här typen av behandling kan vara rätt för dig, prata med din hudläkare för att se om det är ett alternativ.

Fördelar och nackdelar

Nu när vi har täckt vad fototerapi är och dess historia, låt oss ta en titt på några av de för- och nackdelar som är förknippade med denna behandling. En av de största fördelarna är att det är relativt säkert när det görs under överinseende av en läkare. Det är också en icke-invasiv behandling med få biverkningar. Dessutom kan den användas för att behandla en mängd olika hudåkommor.
På minussidan kan det vara dyrt, och det kanske inte täcks av försäkringen. Det kan också ta flera veckor eller månader att se resultat. I vissa fall kanske det inte är effektivt alls.
Om du överväger denna behandling, se till att diskutera fördelarna och nackdelarna med din hudläkare för att se om den är rätt för dig.

Kostar

Kostnaden kommer att variera beroende på ett antal faktorer, såsom typen av behandling, svårighetsgraden av ditt tillstånd och hur många sessioner du behöver. Generellt sett kan varje session kosta allt från 315,99 kr till 1 051,99 kr.
rött ljusterapi hemma

Hemma enheter

Även om fototerapi har använts som en behandling för hudåkommor i århundraden, är det först nyligen som enheter hemma har blivit tillgängliga för allmänheten. Dessa enheter är designade för att låta människor behandla sig själva med UV-ljus i bekvämligheten av sina egna hem.
En av de främsta fördelarna är att det är bekvämt och lätt att använda. Du kan använda den när du vill, utan att behöva gå till en läkarmottagning eller klinik. Dessutom är dessa enheter vanligtvis mycket ekonomiska än att få behandlingar från en professionell.
Fototerapi kan vara bra sätt att förbättra din hudhälsa och behandla tillstånd som du kanske kämpar med. Om du tror att denna typ av behandling kan vara rätt för dig, prata med din läkare för att se om det är ett alternativ. 

Förvandla din hud med solawave

Är du osäker på var du ska börja? Gör vårt hudquiz.

Relaterade artiklar

bästa rött ljus terapi enheter

Fototerapi, förklarat

av Andres Jimenez | 14 juli 2022