bästa rött ljus terapi enheterbästa rött ljus terapi enheter

Fototerapi, förklarat

av Andres Jimenez | 14 juli 2022
Fototerapi är en typ av behandling som använder ljus för att förbättra en persons hälsa. Denna typ av terapi har använts i århundraden, och det finns många olika tillämpningar för den. I det här inlägget kommer vi att diskutera vad fototerapi är, vad det används för att behandla, fördelarna och nackdelarna med fototerapi och mer!

Vad är fototerapi?

Fototerapi, även känd som ljusterapi ger exponering för ljus som är ljusare än den omgivande miljön. Fototerapibehandlingarna använder olika typer av ljuskällor, inklusive fullspektrumljus, fluorescerande ljus och LED-ljus. Fototerapibehandlingarna kan göras på en läkarmottagning, hemma eller i andra miljöer.

Vad används fototerapi för att behandla?

Det finns många olika tillstånd som fototerapi kan användas för att behandla. Några av de vanligaste tillstånden inkluderar:
  • Psoriasis
  • Eksem
  • Vitiligo
  • Acne
apparater för rött ljusterapi
Det finns många andra tillstånd som fototerapi kan användas för att behandla, och listan ovan är inte uttömmande.

Hur hjälper fototerapi till att behandla de vanligaste tillstånden?

Låt oss ta en mer djupgående titt på hur fototerapi kan hjälpa till att behandla några av de vanligaste tillstånden.

Psoriasis

Psoriasis är en kronisk hudsjukdom som gör att huden producerar för mycket av ett protein som kallas keratin. Denna proteinuppbyggnad leder till bildandet av fjällande, kliande fläckar på huden. Fototerapi kan hjälpa till att behandla psoriasis genom att bromsa produktionen av keratin.

Eksem

Eksem är en kronisk hudsjukdom som gör att huden blir inflammerad och irriterad. Fototerapi kan hjälpa till att behandla eksem genom att minska inflammation och främja läkning.

Vitiligo

Vitiligo är ett tillstånd som orsakar förlust av pigmentering i huden. Fototerapi hjälper till att behandla vitiligo genom att stimulera produktionen av melanin, som är det pigment som ger huden dess färg.

Acne

Akne är en vanlig hudsjukdom som kännetecknas av bildandet av finnar, pormaskar och whiteheads. Fototerapi kan behandla akne genom att minska inflammationen och bakterierna som bidrar till detta tillstånd.

Varför använder människor fototerapi?

Det finns många anledningar till varför människor kan välja fototerapi som ett behandlingsalternativ. Några av de vanligaste orsakerna inkluderar:
apparater för rött ljusterapi

Vilka är fördelarna med fototerapi?

Utöver de skäl som anges ovan har fototerapi även en rad andra fördelar. Några av de mest anmärkningsvärda fördelarna inkluderar:
  • Det är ett säkert behandlingsalternativ för alla åldrar
  • Det kan användas för att behandla en mängd olika tillstånd
  • Det är ett relativt kort behandlingsalternativ

Vilka är nackdelarna med fototerapi?

Även om fototerapi har många fördelar, finns det också vissa nackdelar med denna typ av behandling. Några av de vanligaste nackdelarna inkluderar:
  • Det kan orsaka hudirritation
  • Det kan orsaka trötthet i ögonen eller obehag
  • Det kan göra psoriasis värre innan det blir bättre
apparater för rött ljusterapi
Som du kan se kan fototerapi användas för att behandla en mängd olika tillstånd. Övergripande, fototerapi är ett säkert och effektivt behandlingsalternativ för en mängd olika tillstånd. Om du överväger fototerapi som ett behandlingsalternativ, se till att diskutera det med din läkare för att se om det är rätt för dig.

Användbara länkar

Förvandla din hud med solawave

Är du osäker på var du ska börja? Gör vårt hudquiz.

Relaterade artiklar

rött ljusterapi hemma

Fototerapi: en omfattande guide

av Andres Jimenez | 15 september 2022