rött ljusterapi för rosacearött ljusterapi för rosacea

Vilka hudvårdsprodukter är bäst lämpade för att hjälpa dina hudproblem? Ta vår 1 minuts hudquiz

5 saker att veta om rosacea

av Andres Jimenez | 12 augusti 2022
1 av 5 personer lider av rosacea, vilket gör det till ett av de vanligaste hudåkommorna i världen. Denna situation kännetecknas av rodnad, inflammation och ofta finnar.
Så vad är rosacea egentligen? Rosacea är ett kroniskt tillstånd som orsakar rodnad och inflammation i huden. Det kan också orsaka finnar och andra fläckar. Det påverkar vanligtvis ansiktet, men det kan också påverka nacken, bröstet och ryggen.
Även om det kan drabba vem som helst, är det vanligast hos kvinnor i åldern 30-50. Även om det inte finns något botemedel mot detta tillstånd, finns det behandlingar tillgängliga som kan hjälpa till att kontrollera symptomen.
rosacea
Om du är en av dessa personer, eller om du känner någon som lider av rosacea, är det viktigt att förstå vad detta tillstånd är och hur man hanterar det.
I det här blogginlägget kommer vi att diskutera 5 saker som du behöver veta om det. Vi kommer att förklara vad som orsakar detta tillstånd och hur du kan behandla det.
Vi kommer också att diskutera några av de vanligaste symptomen på rosacea och ge tips för att hantera detta tillstånd.

Rosacea kan utlösas av ett antal saker

Det finns ett antal saker som kan utlösa rosacea. Dessa triggers kan variera från person till person, men några vanliga triggers inkluderar:
 • Solexponering
 • Varmt väder
 • Vind
 • Kallt väder
 • Fuktighet
 • Träning
 • Alkoholkonsumtion
 • Kryddig mat
 • Påfrestning
rött ljus terapi rosacea
Dessa triggers kan få blodkärlen i huden att vidgas, vilket leder till rodnad och inflammation. Om du lider av rosacea är det viktigt att undvika dessa triggers så mycket som möjligt.
Du kan använda olika tillvägagångssätt, men återigen, det finns inget botemedel.
När det gäller att hantera detta tillstånd är det bästa du kan göra att undvika triggers och alltid använda solskyddsmedel.
Det finns flera aktuella läkemedel som kan hjälpa till att minska rodnad och inflammation. Dessa inkluderar krämer, geler och lotioner som innehåller ingredienser som metronidazol, azelainsyra och erytromycin. Ljusterapi är en annan icke-invasiv medicin för rosacea.
Det finns också orala läkemedel som kan användas för att behandla det. Vissa är antibiotika som tetracyklin, doxycyklin och minocyklin.
Förutom mediciner finns det ett antal livsstilsförändringar som du kan göra för att hjälpa till att kontrollera symptomen på rosacea.

Rosacea kan påverka ögonen

Rosacea är inte bara en hudsjukdom. Det kan också påverka ögonen. Detta är känt som okulär rosacea.
Okulär rosacea kan orsaka ett antal symtom, inklusive:
 • Torra, irriterade ögon
 • Känslighet för ljus
 • Suddig syn
 • Röda ögon och inflammation
Om du lider av okulär rosacea är det viktigt att uppsöka en ögonläkare. De kan ordinera behandlingar som kan hjälpa till att kontrollera symtomen.
Dessutom, om du har det, är det viktigt att ta extra hand om dina ögon. Detta innebär att du använder konstgjorda tårar och begränsar din exponering för solljus och annat starkt ljus.

Genetik och miljö spelar en viktig roll vid rosacea

Även om den exakta orsaken till det är okänd, tros det vara en kombination av genetiska och miljömässiga faktorer.
bästa rödljusterapi rosacea
Många vissa gener som har kopplats till detta tillstånd. Och om du har dessa gener kan du vara mer benägen att utveckla rosacea.
Men även om du har generna för detta tillstånd, betyder det inte att du definitivt kommer att få det. Det finns många miljöfaktorer som också kan spela en funktion i utvecklingen av detta tillstånd.
Några av dessa miljöfaktorer inkluderar solexponering, varmt väder, vind, kallt väder och fuktighet.
Det är viktigt att komma ihåg att allas hud är olika och det som kan utlösa det för en person kanske inte utlöser det för en annan.
Om du har rosacea, eller om du löper risk att utveckla detta tillstånd, finns det ett antal saker du kan göra för att förhindra det.

Du kan vidta åtgärder för att förhindra rosacea

Om du löper risk att utveckla detta tillstånd är det viktigt att vidta åtgärder för att förhindra det. Att använda solskyddsmedel och undvika solexponering är något av det bästa du kan göra.
Du bör också undvika varmt väder, blåsigt och kallt väder. Dessa tillstånd kan utlösa det.
Förutom att undvika triggers kan du använda en luftfuktare för att hålla huden återfuktad. Detta kommer att hjälpa till att förhindra uttorkning och irritation som kan utlösa ett utbrott.
Stress kan också utlösa det. Så det är viktigt att hantera dina stressnivåer. Du kan göra detta genom att träna regelbundet och träna avslappningstekniker.

Det kan vara ett frustrerande tillstånd

Det finns inget botemedel mot rosacea. Ändå finns det regim och enheter hemma som kan hjälpa till att kontrollera tecknen och symtomen.
Tyvärr kan det vara en väldigt frustrerande situation. Det kan vara svårt att hitta rätt behandlingar och att undvika triggers.
Men med rätt medicinering och hantering kan de flesta med detta tillstånd kontrollera sina symtom och leva ett normalt, hälsosamt liv.
Om du tror att du kan ha det är det viktigt att uppsöka läkare. De kan hjälpa till att diagnostisera tillståndet och att utveckla en åtgärdsplan.
Rosacea är ett progressivt fall som drabbar miljontals människor över hela världen. Det finns inget botemedel mot det, men det finns lösningar som kan hjälpa till att kontrollera symtomen.

Är du redo att förvandla din hud med Solawave? Få din personliga rutin

Förvandla din hud med solawave

Relaterade artiklar

rött ljusterapi för rosacea

Rosacea, förklarat

av Andres Jimenez | 10 september 2022
ljusterapi för rosacea

Ljusterapi mot rosacea

av Andres Jimenez | 26 augusti 2022