ljusterapi hudvårdljusterapi hudvård

Fungerar ljusterapi för alla hudtillstånd?

av Andres Jimenez | 26 augusti 2022
Det råder mycket förvirring om ljusterapi och om den kan användas för att behandla alla hudåkommor. I det här blogginlägget kommer vi att reda ut den förvirringen och förse dig med fakta om ljus för hudbehandlingar. Vi kommer att diskutera vad denna behandling är, de olika typerna och hur den kan användas för att behandla olika hudsjukdomar.

Vad är ljusterapi?

Ljusterapi, även känd som ljusterapi, är en typ av behandling som använder ljus för att förbättra hudförhållandena. Ljuset kan komma från solen eller från konstgjorda källor, såsom lasrar, lampor och lysdioder.
ljusterapi

Typer av ljusterapi

Det finns två huvudtyper:

Ultraviolett

Ultraviolett (UV) är en form av ljusbehandling som använder UV-strålning. UV-strålning är en form av energi som försöker matcha effekten från solen.

Synligt ljus

Det är en sorts terapi som använder rött, blått eller nära-infrarött ljus för att bota hudproblem. Denna typ av behandling påstås vara mindre hård mot huden än UV-ljusterapi.

Hudtillstånd

Ljusterapi kan användas till behandla en mängd olika hudåkommor. Några av de vanligaste tillstånden som svarar bra på behandlingen inkluderar akne, eksem och psoriasis.
ljusterapi hudvård

Acne

Det är ett tillstånd som drabbar många människor, både unga och gamla. Det kan orsakas av en mängd olika saker, inklusive hormoner, kost och stress. Det finns många olika behandlingar för akne, inklusive receptfria läkemedel och receptbelagda läkemedel. Vissa människor finner också befrielse från naturläkemedel, såsom tea tree-olja eller citronsaft. Ljusterapi har visat sig vara en effektiv behandling för akne genom att hjälpa till att döda bakterierna som orsakar tillståndet.

Eksem

Eksem kan orsaka mycket obehag. Huden är torr, kliar och kan bli blåsor och blöda. Det finns inget botemedel mot eksem som passar alla, men det finns några saker du kan göra för att hantera symtomen.
fototerapi eksem
Fototerapi kan hjälpa till att minska inflammationen i samband med eksem och kan också bidra till att förbättra hudens utseende.
Om du har eksem är det viktigt att hålla huden återfuktad. Applicera en fuktkräm på huden ofta och se till att dricka mycket vätska. Du kanske också vill undvika triggers som får ditt eksem att blossa upp, såsom hårda tvålar, rengöringsmedel eller kemikalier.

Psoriasis

Det är en hudsjukdom som kan orsaka att det bildas röda, fjällande fläckar på huden. Det är möjligt att dina plåster kan vara kliande och obekväma. Det är ett kroniskt tillstånd, vilket innebär att det varar länge och inte kan botas helt. Det finns dock tillgängliga behandlingar som kan hjälpa till att hantera psoriasis.
ljusterapi hudvård
Det är viktigt att återfukta huden om du har psoriasis. Applicera lotion regelbundet och överväg att använda en luftfuktare i ditt hem för att hålla din hud från att bli för torr. Undvik allt som kan förvärra din psoriasis, inklusive stress, vissa mediciner eller infektioner.
UV-terapi kan hjälpa till att minska inflammation i samband med psoriasis och kan också bidra till att förbättra utseendet på din hud.
Ljusterapiapparater kan vara en effektiv behandling för en mängd olika hudåkommor. Det kan hjälpa till att döda bakterierna som orsakar akne, minska inflammation i samband med eksem och förbättra uppkomsten av psoriasis. Om du lider av något av dessa tillstånd kan det vara ett bra alternativ för dig.
Var noga med att prata med din läkare om huruvida ljusterapi är rätt för dig.
Tack för att du läste!

Förvandla din hud med solawave

Är du osäker på var du ska börja? Gör vårt hudquiz.

Relaterade artiklar

röd ljusstav

Led ljusterapi faq

av Jazmine Roxas | 16 augusti 2023
rött ljus terapistav

Hur ljusterapi kan förändra din hudrutin

av Jazmine Roxas | 7 juli 2023