rödljusterapi före och efterrödljusterapi före och efter

5 saker att veta om sklerodermi

av Andres Jimenez | 13 augusti 2022
Sklerodermi är en sällsynt autoimmun sjukdom som påverkar huden och bindväven. Det kan orsaka inflammation, hårdhet i huden och problem med inre organ. Det finns inget botemedel mot sklerodermi, men det finns behandlingar som kan hjälpa till att kontrollera symtomen. I det här inlägget kommer vi att diskutera sklerodermi i detalj, inklusive hur det diagnostiseras och behandlingar. Vi kommer också att lista 5 saker som du behöver veta om sklerodermi!

Hur får man sklerodermi?

Det finns inget svar på denna fråga, eftersom sklerodermi kan utvecklas på olika sätt. I vissa fall orsakas sklerodermi av en infektion eller skada. I andra fall kan det vara resultatet av en underliggande autoimmun sjukdom. Vissa människor kan också födas med en gen som gör dem mer benägna att utveckla sklerodermi.

Vilka är symptomen på sklerodermi?

Symtomen på sklerodermi kan variera från person till person. De kan inkludera:
 • Härdning och uppstramning av huden
 • Rodnad och svullnad av huden
 • Raynauds fenomen, vilket är ett tillstånd som gör att fingrar och tår blir bleka eller blå när de är kalla.
 • Ledvärk
 • Svårigheter att svälja eller andas.
 • Problem med inre organ, såsom njurar, hjärta eller lungor.
rödljusterapi före och efter

Hur diagnostiseras sklerodermi?

Sklerodermi diagnostiseras baserat på en kombination av symtom, medicinsk historia och laboratorietester. En fysisk undersökning kan också utföras för att leta efter förändringar i huden och andra vävnader. Det finns inget specifikt test för att diagnostisera sklerodermi, så det kan ibland vara svårt att ställa en diagnos.
rödljusterapi före och efter

Hur behandlas sklerodermi?

Det finns behandlingar tillgängliga som kan hjälpa till att kontrollera symtomen. Behandlingarna för sklerodermi varierar beroende på individen och sjukdomens svårighetsgrad. Några vanliga behandlingar inkluderar:
 • Mediciner - Det finns ett antal mediciner som kan användas för att behandla sklerodermi, inklusive kortikosteroider, immunsuppressiva medel och antiinflammatoriska läkemedel.
 • Ljusterapi – Det handlar om exponering för ultraviolett ljus eller andra former av ljusterapi, vilket kan bidra till att förbättra hudproblemen i samband med sklerodermi.
 • Sjukgymnastik – Sjukgymnastik kan hjälpa till att förbättra ledvärk och stelhet.
 • Kirurgi - I vissa fall kan operation behövas för att reparera skador på inre organ orsakade av sklerodermi.

Ljusterapi för sklerdoermi

Ljusterapi är ett behandlingsalternativ för sklerodermi som innebär att man använder ultraviolett (UV) ljus för att minska inflammation och förhårdning av huden. Ljusterapi kan göras på en läkarmottagning eller hemma med en speciell UV-ljusanordning.
bästa rödljusterapi före och efter
Det finns flera fördelar av ljusterapi för sklerodermi.
 1. Det kan hjälpa till att förbättra hudens utseende genom att minska rodnad och svullnad.
 2. Det kan också användas för att lindra ledvärk och andra symtom.
 3. Det är ett säkert och icke-invasivt behandlingsalternativ. Detta innebär att det inte innebär någon operation eller injektioner, och det är säkert för de flesta att använda.
 4. Det är prisvärt och lätt att komma åt. Ljusterapi är också ett relativt billigt behandlingsalternativ, jämfört med några av de andra behandlingar som finns för sklerodermi.
Om du överväger ljusterapi som en behandling för sklerodermi, se till att prata med din läkare om det. De kan hjälpa dig att avgöra om det är rätt behandling för dig och guida dig om hur du bäst använder den.
Sklerodermi är en sällsynt autoimmun sjukdom som kan orsaka inflammation, hårdhet i huden och problem med inre organ. Även om det inte finns något botemedel mot sklerodermi, finns det behandlingar tillgängliga. I den här bloggen har vi diskuterat sklerodermi i detalj, inklusive hur det diagnostiseras och behandlas.
Om du eller någon du känner har sklerodermi, se till att prata med din läkare om de bästa behandlingsalternativen.

Förvandla din hud med solawave

Är du osäker på var du ska börja? Gör vårt hudquiz.

relaterade artiklar