Rödljusterapi för mörka fläckarRödljusterapi för mörka fläckar

Rödljusterapi för mörka fläckar

av Andres Jimenez | 22 september 2022
Du tar en titt i spegeln en dag och du märker en lite mörkare fläck på huden där det aldrig fanns. Du täcker den med smink och går vidare med din dag. Veckan efter märker du att den är lite mörkare och du behöver mer concealer för att smälta in den med resten av din hud. Du är på väg att få solfläckar även känd som hyperpigmentering. Det här är fläckar som har utvecklats på din hud från att ha blötts in i solens strålar utan skydd. Du kanske tror att de är en oundviklighet och när du blir äldre kommer du att få fler av dem. Detta kan vara sant men det finns behandlingar som effektivt minskar uppkomsten av solfläckar på huden.

Typer av hyperpigmentering (mörka fläckar)

Det finns tre olika typer av mörka fläckar du kan få:
  • Melasma
  • Åldersfläckar
  • Inflammation

Melasma

Melasma finns vanligtvis hos gravida kvinnor på grund av de hormonella förändringar de går igenom. Det presenterar sig som mörka fläckar i ansiktet och magen. Detta tillstånd är inte specifikt för gravida kvinnor, alla kan få det, men det finns mestadels hos kvinnor och personer som har mörkare hud.

Åldersfläckar

Åldersfläckar är precis vad de låter som, fläckar som äldre människor får av år av solexponering och miljöförhållanden. Dessa fläckar uppträder som mörka fläckar på händer, ansikte och huvud.

Inflammation

Inflammatorisk hyperpigmentering förekommer mest hos personer med hudåkommor som eksem eller akne. Märkena uppträder oftast i ansiktet och på halsen och kan vara kliande och smärtsamma.

Vad är rött ljusterapi?

Rödljusterapi (RLT) är en behandling som använder LED-ljus att lysa på huden och väcka kraften i mitokondrierna som fungerar som energigeneratorn i din kropp. Mitokondrierna överför sedan den energin till cellerna och får dem att arbeta hårdare på att generera nya celler och fixa eventuella skadade celler.

Hur kan rödljusterapi hjälpa mot mörka fläckar?

Rödljusterapi för mörka fläckar använder en ljusstråle för att lysa i ansiktet eller kroppen och skapa den mitokondriella reaktionen som får cellerna att reproducera nya hudceller och läka huden. När du går till en klinik för att få denna behandling kan du låta läkaren använda en rött ljusterapistav som är en handhållen enhet som avger rött ljus. Denna röda ljusstav är effektiv när den trycks mot ansiktet i vissa områden i 10 sekunder åt gången. Detta är en av de mest effektiva metoderna när det kommer till hur man behandlar mörka fläckar.

Kan jag använda rödljusterapi hemma?

Få människor kan spendera varje dag på att gå till en klinik för att få en 15-20 minuters rött ljusterapibehandling. Det är därför produkter som kan användas hemma några minuter om dagen är så populära. När det kommer till att använda ljusterapi för mörka fläckar spelar det ingen roll var du gör det, så länge du använder det varje dag för att få maximal nytta. För produkter för rödljusterapi hemma kan du prata med din läkare eller hudvårdspersonal och få några rekommendationer om den bästa rött ljusterapistaven hemma eller andra röda ljussändare som är effektiva. När du tittar på mörka fläckar på mer än bara ditt ansikte kan du titta in i röda ljuspaneler som kan staplas och träffa flera delar av kroppen samtidigt. Forskning visar att användning av rött ljusterapi i 10 minuter varje dag kan synbart minska uppkomsten av mörka fläckar och annan hyperpigmentering på huden på så lite som 2 veckor.

Andra fördelar med rött ljusterapi

Denna typ av terapi har så många andra fördelar utöver att minska mörka fläckar. RLT kan minska akne och inflammation i huden och minska rynkor. Vissa idrottare hävdar att rött ljusterapi kan minska återhämtningsperioden för kroppen efter ett intensivt träningspass.

Andra fördelar med RLT inkluderar:

  • ljusare hy
  • minskad muskelsmärta
  • lindring från sömnlöshet
Oavsett om du går till en hudläkares kontor eller använder en enhet hemma, har rött ljusbehandling visat sig hjälpa till att minska uppkomsten av mörka fläckar av alla slag. Du behöver inte längre leva med de mörka fläckarna som dyker upp på ditt ansikte, hals och huvud. Med bara några minuter varje dag kan du vara på väg mot en ljusare, klarare och mer ungdomlig hud.

Förvandla din hud med solawave

Är du osäker på var du ska börja? Gör vårt hudquiz.

relaterade artiklar

rött ljusterapi för strålande hud

Rödljusterapi för strålande hud

av Salif Thomas | 2 november 2023