blått ljus hudvårdblått ljus hudvård

Vilka hudvårdsprodukter är bäst lämpade för att hjälpa dina hudproblem? Ta vår 1 minuts hudquiz

Fototerapi för psoriasis

av Andres Jimenez | 13 september 2022
Fototerapi är en behandling för psoriasis som använder ljus för att behandla huden. Det kan användas för att antingen behandla milda fall eller för att kontrollera mer allvarliga fall. Psoriasis är en hudsjukdom som orsakar röda, inflammerade hudfläckar täckta med silverfärgade fjäll. Det finns många olika behandlingar för detta hudtillstånd, men fototerapi kan vara en av de mest effektiva. I det här inlägget kommer vi att diskutera vad fototerapi är, vad psoriasis är och hur fototerapi kan användas för att behandla psoriasis.
blått ljus hudvård

Vad är psoriasis?

Det är ett kroniskt tillstånd som ofta kommer och går i cykler.
Det finns många olika typer, men den vanligaste typen är plackpsoriasis. Det ser vanligtvis ut som röda, inflammerade hudfläckar täckta med silverfärgade fjäll.
Det kan förekomma på vilken del av kroppen som helst, men det är vanligast i hårbotten, knän, armbågar och nedre delen av ryggen. Symtomen kan vara milda under några veckor eller månader och sedan blossa upp under några dagar eller veckor.

Hur fototerapi fungerar

Det fungerar genom att bromsa tillväxten av hudceller. Hudceller växer snabbt hos personer med psoriasis, vilket leder till ansamling av fläckar på huden.

Typer av fototerapi

Det finns två typer av fototerapi: ultraviolett A (UVA) och ultraviolett B (UVB). UVA är den vanligaste typen av terapi. UVB är mindre vanligt, men det är mer effektivt vid behandling av psoriasis.

Fototerapi ultraviolett a

Ultraviolett A (UVA) använder en artificiell ljuskälla för att avge ultravioletta A-strålar. Ljuset placeras nära huden och patienten exponeras för ljuset under en bestämd tidsperiod.

Fototerapi ultraviolett b

UVB har två typer:
  • Bredband uvb (bb-uvb)
  • Smalband uvb (nb-uvb)
BB-UVB är den vanligaste typen av UVB-ljusbehandling. Den använder en ljuskälla som avger en rad ultravioletta B-våglängder. NB-UVB är en nyare typ av UVB-terapi. Den använder en ljuskälla som avger ett smalare intervall av ultravioletta B-våglängder.
blått ljus hudvård

Hur fototerapi används för att behandla psoriasis

Det kan användas för att behandla milda fall eller för att kontrollera mer allvarliga fall. Det används ofta i kombination med andra behandlingar, såsom aktuella läkemedel eller systemiska läkemedel.
Aktuella läkemedel appliceras på huden, och de inkluderar kortikosteroider, kalcipotrien och tazaroten. Systemiska läkemedel tas genom munnen eller injiceras, och de inkluderar metotrexat, ciklosporin och acitretin.
Fototerapi ges vanligtvis två till tre gånger i veckan under några veckor eller månader. Hur lång tid du kommer att behöva behandlingen beror på hur allvarligt ditt hudtillstånd är och hur bra du svarar. De flesta människor kommer att behöva använda fototerapi i minst två till tre månader innan de ser en signifikant förbättring av sina symtom.
Denna behandling kan göras antingen på ett sjukhus eller med enheter hemma.

När ska man använda fototerapi

Det ska användas när psoriasisen är aktiv och symtomen är svåra. Fototerapi kan användas antingen som en fristående behandling eller i kombination med andra behandlingar, såsom topikala steroider eller orala läkemedel.

Säkerhet

Fototerapi är en säker och effektiv behandling mot psoriasis. Det kan användas för att behandla milda fall eller för att kontrollera mer allvarliga fall. Det finns dock några biverkningar. Den vanligaste biverkningen är hudirritation.
Andra potentiella biverkningar inkluderar:
  1. Solbränna
  2. Torr hud
  3. Klåda
  4. Rodnad
  5. Svullnad
  6. Blåsor
Personer med psoriasis löper också en ökad risk att utveckla ögonproblem, såsom grå starr och åldersrelaterad makuladegeneration. Därför är det viktigt att bära solglasögon och skyddsglasögon när du utsätts för ultraviolett ljus.
bästa blå ljus hudvård
Om du upplever någon av dessa biverkningar bör du avbryta behandlingen och kontakta din läkare.
Har du någonsin använt fototerapi för psoriasis? Låt oss veta i kommentarerna nedan! Om du har några frågor om fototerapi eller psoriasis i allmänhet, ställ dem gärna i kommentarerna nedan också! 

Är du redo att förvandla din hud med Solawave? Få din personliga rutin

Förvandla din hud med solawave

Relaterade artiklar

rött och blått ljusterapi

5 saker att veta om psoriasis

av Andres Jimenez | 12 augusti 2022