rött och blått ljusterapirött och blått ljusterapi

5 saker att veta om psoriasis

av Andres Jimenez | 12 augusti 2022
Psoriasis är en hudsjukdom som drabbar miljontals människor över hela världen. Det kan vara väldigt pinsamt och orsaka mycket självmedvetenhet för dem som lider av det.
Psoriasis är ett hudproblem där hudcellerna växer för snabbt. Kroppen släpper inte bort dessa överflödiga hudceller, vilket leder till fläckar av tjock, fjällande hud.
Det kan förekomma på vilken del av kroppen som helst, men är vanligast i hårbotten, knän och armbågar.
Det finns inget botemedel mot psoriasis, men det finns behandlingar som kan hjälpa till att kontrollera symtomen. Vissa människor kan bara få några uppblossningar per år, medan andra kan ha dem oftare.
Om du är en av de många som har det så är det viktigt att du vet så mycket om det som möjligt.
I det här blogginlägget kommer vi att diskutera 5 saker som du behöver veta om det. Dessa är mycket viktiga saker att veta och förhoppningen är att du i slutet av detta inlägg kommer att ha en bättre förståelse för vad psoriasis är och hur du hanterar det.
rött och blått ljusterapi

Det är inte smittsamt

Först och främst är psoriasis inte smittsamt. Du kan inte få det från någon annan eller ge det till någon annan.
Det är viktigt att veta detta eftersom många tror att de kan fånga det från andra. Detta är helt enkelt inte sant.
Detta tillstånd orsakas av ett överaktivt immunsystem. Kroppen attackerar friska hudceller av misstag, vilket leder till att det bildas fläckar som är täckta av fjällande hud.
Även om det inte är smittsamt kan det vara ärftligt. Om du har en familjemedlem som lider av detta tillstånd, kan du vara mer benägen att utveckla det själv.

Det finns olika typer av psoriasis

Det finns 5 olika typer av det, var och en med sin egen uppsättning symtom.

Plack Psoriasis

Detta är den vanligaste typen av psoriasis. Det orsakar upphöjda, röda fläckar som är täckta av vita eller silverfjäll. Dessa plåster kan vara kliande och smärtsamma.

Guttat Psoriasis

Detta utvecklas ofta hos barn eller unga vuxna. Den kännetecknas av små, röda prickar på huden.
rött och blått ljusterapi

Omvänd psoriasis

Påverkar huden runt könsorganen, under brösten och på andra områden där huden gnuggar ihop. Det är markerat med röda, inflammerade fläckar som inte är täckta av fjäll.

Pustulös psoriasis

Detta orsakar små, pusfyllda knölar på huden. Det finns vanligtvis på händer eller fötter.

Erytrodermisk psoriasis

Detta är den minst vanliga psoriasisen, men den kan vara den allvarligaste. Det gör att huden blir röd och fjällande och kan leda till svår klåda.
Dessa har olika effekter på kroppen, men alla kan vara smärtsamma och kan orsaka mycket obehag.

Psoriasis kan behandlas

Även om det inte finns något botemedel mot det, finns det behandlingar som kan hjälpa till att lindra symtomen.
bästa rött och blått ljusterapi
Lokala behandlingar som krämer och salvor kan appliceras direkt på de drabbade områdena. Dessa kan hjälpa till att minska inflammation och klåda.
Systemiska läkemedel tas genom munnen eller injiceras. De arbetar i hela kroppen för att bromsa det överaktiva immunförsvaret.
Ljusterapi är ett annat lösningsalternativ som innebär att huden utsätts för ultraviolett ljus. Detta kan hjälpa till att minska symtomen på psoriasis.
Om du lider av det är det viktigt att prata med din läkare om de bästa behandlingsalternativen för dig.

Psoriasis orsakas inte av dålig hygien

En annan vanlig missuppfattning om psoriasis är att den orsakas av dålig hygien. Det är inte sant. Det orsakas inte av smuts eller bakterier. Det är inte heller en infektion.
Du kan få det även om du är den renaste personen i världen. Den här situationen orsakas inte av något du har gjort eller inte gjort.
När folk hör att psoriasis inte är smittsamt tänker de ofta att det måste bero på dålig hygien. Så är helt enkelt inte fallet.
Det kan vara frustrerande att hantera symptomen på det. Men det är viktigt att komma ihåg att du inte är ensam.

Det är ett kroniskt tillstånd

Psoriasis är ett kroniskt tillstånd, vilket innebär att det är långvarigt. Det kan gå i remission, vilket gör att symtomen kan försvinna ett tag. Men det kommer alltid tillbaka.
Om du har det är det viktigt att ha tålamod. Tillståndet kan vara svårt att hantera, men det finns behandlingar och enheter hemma som kan hjälpa till att kontrollera symtomen.
Det rekommenderas att se en läkare. De kommer att kunna diagnostisera tillståndet och diskutera åtgärdsalternativ med dig.
Det kan vara ett frustrerande och pinsamt tillstånd. Men det är viktigt att tänka på att det finns behandlingar som kan hjälpa till att kontrollera symtomen. Med rätt behandling kan du leva ett normalt och hälsosamt liv.
Det här är bara några av de saker du behöver veta om det. Det är viktigt att prata med din läkare om du tror att du kan ha detta tillstånd. De kan hjälpa till att diagnostisera det och bestämma den bästa behandlingsförloppet för dig.
Det är ingen skam att ha psoriasis, och med rätt information kan du lära dig att hantera det och förebygga uppblossningar.

Användbara länkar

Förvandla din hud med solawave

Är du osäker på var du ska börja? Gör vårt hudquiz.

relaterade artiklar

blått ljus hudvård

Fototerapi för Psoriasis

av Andres Jimenez | 13 september 2022