hyperpigmentering naturlig behandlinghyperpigmentering naturlig behandling

Hyperpigmentering, förklarat

av Elena Simmons | 8 februari 2022

Hyperpigmentering är en medicinsk term som används för att beskriva mörka fläckar eller fläckar som uppstår på hudens yta. Det kan ha både medicinsk och icke-medicinsk grund, men, i allmänhet, dessa plåster härrör från överskott av melaninproduktion, vilket kan orsakas av acne, solskador, hormonfluktuationeroch den normala åldrandeprocessen. 

rött ljus terapi hyperpigmentering

Mörkare hudtoner kan vara mer mottagliga för hyperpigmentering, eftersom de naturligt har mer pigment från melanin, liksom människor som tar vissa mediciner som p-piller. De goda nyheterna? Det finns många medicinskt stödda behandlingar och terapier som kan hjälpa till att ta itu med den mörka färgen som orsakas av hyperpigmentering för alla hudtoner. Aktuella medel, som hydrokinon (som gör huden ljusare), kemisk peeling och specialiserade ljusterapier är effektiva. Men, som det mesta, är förebyggande vanligtvis den bästa behandlingsplanen. Bär solskydd och att hålla sig borta från solen är seriöst det enklaste du kan göra för att både förhindra och till och med göra gamla mörka fläckar ljusare, eftersom UV-ljus tenderar att mörka hyperpigmentering.

När förebyggande inte är möjligt börjar ljusterapi användas oftare för att åtgärda hyperpigmentering. Det är dock viktigt att notera beroende på din hudton, kan vissa av dessa behandlingar vara mindre effektiva än andra. För mörkare hudtoner kan helljuslasrar och IPL vara förbjudna eftersom de orsakar för mycket trauma på huden och kan resultera i permanenta mörka fläckar eller postinflammatorisk pigmentering. Dock medeldjup kemisk peeling, mikroström terapi, mild rött ljusterapi, och retinoider är fantastiska alternativ för att blekna mörka fläckar under 3-6 månader. Det är bäst att kolla med en kulturellt kompetent hudläkare innan du påbörjar någon behandling som kan påverka din naturliga hudton.

rött ljus terapi hyperpigmentering

Effektiv behandling av medelstora hudtoner har visat sig innefatta kemisk peeling och mikrodermabrasion, ljusterapi, och mycket låg styrka intensiv pulsljusterapi (IPL). På grund av mindre pigmentering och utvecklingsprocessen för teknologier kan ljusare hudtoner i allmänhet använda allt som anges ovan på ett säkert sätt när man tar itu med hyperpigmenteringsproblem. Som med alla skönhetsbehandlingar är biverkningar möjliga (rodnad, irritation) så var noga med att rådgöra med en hudläkare och göra din forskning. 

Även om ökad pigmentering vanligtvis inte är skadlig, kan det ta månader av behandlingar för att se resultat, så tålamod är nyckeln. Hyperpigmentering kan också, sällan, vara ett symptom på ett annat medicinskt tillstånd, så kontrollera alltid med din läkare innan du bestämmer dig för en behandlingsplan.

Förvandla din hud med solawave

Är du osäker på var du ska börja? Gör vårt hudquiz.

Relaterade artiklar

Skönhetsföretag med affiliate-program: Solawave

Skönhetsföretag med affiliate-program: Solawave

av Elaine De Vega | 28 december 2023
rött ljusterapi

Mikroströmmar, förklarat

av Andres Jimenez | 2 september 2022