ljusterapi för rosacealjusterapi för rosacea

Ljusterapi för behandling av rosacea och rodnad

av Elena Simmons | 8 februari 2022

Rosacea är ett tillstånd som orsakar rodnad och ofta små, röda knölar i ansiktet som ibland kan misstas för akne eller andra hudåkommor. Även om det för vissa kan vara säsongsbetonat, kan det vara oerhört frustrerande att kämpa med rosacea och allmän rodnad i ansiktet och ibland en livslång kamp för dem som lider av det. Även om det inte finns något medicinskt botemedel mot rosacea, har det gjorts många framsteg i behandlingen av de kroniska symtomen på rosacea, allt från aktuella krämer för att behandla rodnad, antibiotika, aknemediciner och, på senare tid, ljusterapi.

rosacea rött ljusterapi

Studier visar att ljusterapi dramatiskt kan bidra till att minska uppkomsten av rodnad i ansiktet, rodnad och telangiektasi (allmänt känd som spindelvener) för dem som lider av rosacea. Det finns olika typer av ljusterapi som har visat lovande resultat i symtomminskning, inklusive laserterapi (även kallad fotodynamisk terapi), rött ljus LED-terapi, rött och blått ljusterapi, och intensiv pulserande ljusterapi (IPL). När ljusterapi används för att behandla synliga blodkärl såg de flesta patienter en 50 % till 75 % minskning av synliga blodkärl efter bara 1 till 3 behandlingar. 

För att ljusterapi ska bli framgångsrik krävs i allmänhet upprepade behandlingar för att upprätthålla förbättringen av hudens utseende. Biverkningar är vanligtvis minimala men har varit kända för att innefatta tillfällig rodnad, förlust av hudfärg och mindre blåmärken.

rosacea rött ljusterapi

Mer forskning behövs för att fastställa hur länge ljusterapibehandlingar är effektiva för rosacea och rodnad, men vissa patienter har rapporterat positiva resultat för 3 månader och upp till 2 år när använda ljusterapi som ett terapeutiskt botemedel. Prata som alltid med din hudläkare för att skapa den bästa behandlingsplanen som fungerar för dig. 

Förvandla din hud med solawave

Är du osäker på var du ska börja? Gör vårt hudquiz.

relaterade artiklar

rött ljusterapi

Mikroströmmar, förklarat

av Andres Jimenez | 2 september 2022
rött ljusbehandling för trasiga kapillärer

Trasiga kapillärer är lättare att behandla än du tror

Hur fungerar mikroström?

av Andres Jimenez | 27 augusti 2022