fototerapi eksemfototerapi eksem

5 saker att veta om eksem

av Andres Jimenez | 25 april 2022
Har du märkt ett rött, kliande utslag på huden? Har du torr, sprucken hud som bara inte läker oavsett vad du gör? I så fall kan du ha att göra med eksem.
Om du är som de flesta andra har du förmodligen aldrig hört talas om det förut. Eksem är ett tillstånd som gör att huden blir inflammerad eller irriterad.
Den exakta orsaken till eksem är okänd, men det tros bero på en kombination av genetiska och miljömässiga faktorer.
Om du har det är du inte ensam. Det uppskattas att det finns miljontals människor som lider av detta tillstånd.
Det kan vara svårt att veta vad man ska göra om du eller en nära och kära har fått diagnosen eksem, men det finns några saker som alla borde veta om detta problem.
I det här blogginlägget kommer vi att diskutera 5 saker som du behöver veta om det.

Det är inte smittsamt

Eksem är inte smittsam. Du kan inte "fånga" det från någon annan. En av de möjliga anledningarna till att du har det är för att du är predisponerad för det.
bästa fototerapieksem 
Att få ett eksem kan vara frustrerande, men försök att motstå lusten att klia. Att repa kommer bara att göra utslagen värre och kan leda till infektion.
Det finns inget botemedel mot det, men det finns lösningar som kan hjälpa till att lindra symtomen.
Om du har att göra med det är det bästa du kan göra att lära dig så mycket du kan om tillståndet och vilka behandlingar som finns tillgängliga.
Det finns en mängd olika mediciner tillgängliga som kan hjälpa till att kontrollera eksemuppblossningar. Om du kämpar för att hantera ditt eksem, prata med din läkare om behandlingsalternativ.

Eksem är inte bara torr hud

Även om torr hud är ett symptom på det, är de två tillstånden inte desamma. Eksem är ett kroniskt tillstånd som gör att huden blir inflammerad eller irriterad.
Torr hud är en vanligt problem som kan orsakas av en mängd olika faktorer, inklusive väder, ålder och hudvårdsprodukter.
bästa fototerapieksem
När du har det är det viktigt att återfukta din hud regelbundet. Detta kommer att hjälpa till att förhindra torrhet och irritation.
Det finns ett antal olika fuktkrämer som är designade för användning på eksembenägen hud. Tala med din läkare eller hudläkare om vilken som är rätt för dig.

Det är inte bara en barnsjukdom

Även om eksem ofta betraktas som en barnsjukdom, kan det drabba människor i alla åldrar. I själva verket, enligt National Eczema Association, lider mer än 30 miljoner amerikaner av denna omständighet.
Det kan vara ett livslångt tillstånd, men det är ofta svårast i barndomen. Barn med eksem kan uppleva uppblossningar som varar i veckor eller till och med månader åt gången.
fototerapi eksem behandling
När barn blir äldre kan de upptäcka att deras symtom förbättras. Vissa vuxna fortsätter dock att uppleva svåra eksemuppblossningar under hela livet.
Det finns inget sätt att förutsäga hur länge du kommer att ha det eller hur allvarligt det kommer att bli. Det bästa du kan göra är att lära dig så mycket du kan om tillståndet och hur du hanterar det.

Eksem kan vara kopplat till andra tillstånd

Du kan löpa ökad risk för andra tillstånd, såsom astma och hösnuva om du har det. Det beror på att eksem ofta är kopplat till allergier.
Mer än 60 procent av personer med det har också allergier. Så om du lider av detta är det viktigt att vara medveten om din risk för andra tillstånd.
Dessutom kan en mängd olika tillstånd, såsom psoriasis, orsaka symtom som liknar eksem. Om du är osäker på om du har det eller något annat tillstånd är det viktigt att ha en korrekt diagnos.
Tala med din läkare om sätt att hantera dina allergier och minska risken för att utveckla andra tillstånd.

Eksem är behandlingsbart

Det finns inget botemedel mot det, men det finns behandlingar som kan hjälpa till att kontrollera symtomen. För personer som kämpar för att hantera sitt eksem, be om ett recept om behandlingsalternativ.
Det finns en mängd olika behandlingar tillgängliga, inklusive aktuella krämer och salvor, orala mediciner och ljusterapi.
Dessutom finns det ett antal saker du kan göra hemma för att lindra dina symtom. Dessa inkluderar:

Fuktighetskrämer

Att applicera en fuktighetskräm på huden regelbundet kan hjälpa till att kontrollera eksemuppblossningar. Leta efter produkter som är designade för användning på eksembenägen hud.
fototerapi eksem behandling

Undviker irriterande ämnen

Vissa ämnen, som hårda tvålar och tvättmedel, kan utlösa ett eksemuppblossande. Om du har det är det viktigt att undvika dessa irriterande ämnen.

Hantera stress

Stress kan göra det värre. Om du kämpar för att hantera dina stressnivåer, prata med din läkare om sätt att minska din stress.
Det är ett kroniskt tillstånd som kan vara svårt att hantera. Ändå finns det lösningar som kan hjälpa dig att kontrollera dina symtom. Med rätt hantering kan du leva ett normalt och hälsosamt liv trots detta tillstånd.
Den bästa behandlingen för dig beror på hur allvarliga dina symtom är. Prata med rätt person om vilket botemedel som är rätt för dig.
Eksem kan vara ett frustrerande och smärtsamt tillstånd, men det finns saker du kan göra för att hantera det. Genom att lära dig så mycket du kan om det kan du vidta åtgärder för att kontrollera dina symtom och förbättra din livskvalitet. Om du eller någon du känner har det, tveka inte att be om hjälp.

Användbara länkar

Förvandla din hud med solawave

Är du osäker på var du ska börja? Gör vårt hudquiz.

Relaterade artiklar

Hur rött ljusterapi kan lindra eksemsymptom

Hur rött ljusterapi kan lindra eksemsymptom

av Andres Jimenez | 7 januari 2024
helkroppsbehandling med rött ljus före och efter

Fototerapi för eksem

av Andres Jimenez | 12 september 2022
blåljusterapi före och efter

Eksem, förklarat

av Andres Jimenez | 20 augusti 2022