hormonell aknehormonell akne

Hormonell akne, förklaras

av Elena Simmons | 15 juni 2022
Hormonell acne är en typ av akne som orsakas av förändringar i dina hormoner. Hormonell akne kan vara svår att behandla, men det finns många sätt att hantera det.
I det här blogginlägget kommer vi att diskutera vad hormonell akne är, vad som orsakar det och hur du kan behandla det. Vi kommer också att diskutera hur du kan förhindra att hormonell akne uppstår i första hand!
ljusterapi för hormonell akne

Hormonell akne, grunderna

Så, vad är hormonell akne? Hormonell akne är en typ av akne som uppstår när dina hormoner är obalanserade.

Hormonell akne orsaker

Det finns många olika faktorer som kan orsaka hormonell akne.

Puberteten

Puberteten är en av de vanligaste tiderna för människor att uppleva hormonell akne. Detta beror på att under puberteten förändras dina hormoner och anpassar sig till din nya kropp.

P-piller

En annan vanlig orsak till hormonell akne är p-piller. P-piller kan göra att dina hormoner blir obalanserade, vilket kan leda till utslag.

Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS)

Polycystiskt ovariesyndrom är ett tillstånd som kan orsaka hormonell akne. PCOS är en hormonell obalans som kan få din kropp att producera för mycket av hormonet testosteron. Detta kan leda till en ökning av talgproduktionen, vilket kan täppa till dina porer och leda till utslag.

Påfrestning

Stress kan också orsaka hormonell akne. När du är stressad producerar din kropp hormonet kortisol. Kortisol kan öka talgproduktionen, vilket kan täppa till dina porer och leda till utslag.

Hormonell aknebehandling

Det finns många olika sätt att behandla hormonell akne. Det är viktigt att notera att alla är olika och det som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan.
ljusterapi för hormonell akne

Aktuella behandlingar

Ett sätt att behandla hormonell akne är med aktuella behandlingar. Det är behandlingar som du applicerar direkt på din hud. Aktuella behandlingar för hormonell akne kan inkludera bensoylperoxid, salicylsyra, retinoider och mer.

Orala behandlingar

Ett annat sätt att behandla hormonell akne är med orala behandlingar. Orala behandlingar tas genom munnen och kan innefatta antibiotika, p-piller och spironolakton.

Blåljusterapi

Blåljusterapi är en behandling som använder blått ljus för att döda bakterierna som orsakar akne. Det finns blåljusterapiapparater som du kan använda hemma, eller så kan du gå till en hudläkare för professionella behandlingar.

Laserbehandlingar

Laserbehandlingar är ett annat alternativ för behandling av hormonell akne. Laserbehandlingar fungerar genom att rikta in sig på och förstöra talgkörtlarna som producerar talg. Detta kan bidra till att minska mängden olja som produceras, vilket i sin tur kan bidra till att minska utbrott.

Förebyggande av hormonell akne

Det finns många saker du kan göra för att minska sannolikheten för hormonell akne.

Håll en hälsosam kost

Ett sätt att förebygga hormonell akne är genom att hålla en hälsosam kost. Att äta en kost som innehåller mycket färsk frukt, grönsaker och fullkorn kan hjälpa till att reglera dina hormoner och minska sannolikheten för utslag.
ljusterapi för hormonell akne

Hantera stressnivåer

Ett annat sätt att förhindra hormonell akne är genom att hantera dina stressnivåer. Stress kan göra att dina hormoner blir obalanserade, vilket kan leda till utslag. Försök att hitta sätt att hantera dina stressnivåer genom träning, avslappningstekniker och mer.
Vi hoppas att det här blogginlägget har hjälpt dig att förstå mer om hormonell akne! Om du har några frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta oss. Vi hjälper alltid gärna till! Tack för att du läser! 

Förvandla din hud med solawave

Är du osäker på var du ska börja? Gör vårt hudquiz.

Relaterade artiklar

Solawave hudterapi aktiverande serum

Tips för att välja rätt aktiverande serum

av Andres Jimenez | 1 februari 2024
Kan hyaluronsyra orsaka akne

Kan hyaluronsyra utlösa akne?

av Elaine De Vega | 27 december 2023