blått ljus för akneblått ljus för akne

Svampakne, förklarat

av Andres Jimenez | 11 juli 2022
Om du är som många människor kanske du inte har hört talas om svampakne tidigare. Det är ett relativt sällsynt tillstånd, men det kan vara ganska allvarligt om det inte behandlas. I det här blogginlägget kommer vi att förklara vad svampakne är, vad som orsakar det och hur det kan behandlas. Vi kommer också att ge några tips om hur man förhindrar svampakne från att utvecklas i första hand.

Svampakne, grunderna

Så, vad är svampakne? Svampakne är en typ av hudinfektion som orsakas av en svamp. Den vanligaste typen av svamp som orsakar svampakne kallas Malassezia. Just den här typen av svamp finns på huden hos många, men den blir problematisk först när den växer över. När detta händer kan svampen orsaka en rad olika hudproblem, inklusive svampakne.
blått ljus för akne

Hur ser svampakne ut?

Svampakne ser mycket ut som vanlig akne, men det finns några viktiga skillnader. Först och främst åtföljs svampakne ofta av klåda och rodnad.
Dessutom tenderar svampakne att dyka upp i områden där det finns mycket hår, såsom hårbotten, bröstet och ryggen. Slutligen kännetecknas svampakne ofta av små, röda knölar som är fyllda med pus. Om du har något av dessa symtom är det viktigt att uppsöka en läkare så att de kan bekräfta om du har svampakne eller inte.
bästa blått ljus för akne

Orsaker till svampakne

Nu när vi vet vad svampakne är, låt oss ta en titt på några av de saker som kan orsaka det. Som vi nämnde tidigare är överväxten av Malassezia den primära orsaken till svampakne. Det finns dock några andra saker som kan bidra till denna överväxt.

Försvagat immunförsvar

En av de vanligaste orsakerna till svampakne är ett försvagat immunförsvar. När ditt immunförsvar inte fungerar korrekt kan det inte hålla svampen i schack, vilket gör att den växer utom kontroll. Det finns ett antal saker som kan försvaga ditt immunförsvar, inklusive stress, sömnbrist och vissa medicinska tillstånd. Om du tror att ditt immunförsvar kan vara skyldig till din svampakne, är det viktigt att uppsöka en läkare så att de kan göra några tester.

Hormonell obalans

En annan vanlig orsak till svampakne är en hormonell obalans. När dina hormoner är i obalans kan det kasta bort det känsliga ekosystemet på din hud, vilket kan leda till överväxt av svamp. Hormonella obalanser är ofta skyldiga till tonårsakne, men de kan också drabba vuxna. Om du tror att dina hormoner kan vara orsaken till din svampakne, är det viktigt att uppsöka en läkare så att de kan göra några tester.

Vissa mediciner

Vissa mediciner kan också orsaka svampakne. Dessa mediciner inkluderar steroider, antibiotika och p-piller. Om du tar någon av dessa mediciner och du utvecklar svampakne, är det viktigt att prata med din läkare om alternativa alternativ.

Förebyggande av svampakne

Nu när vi vet vad som orsakar svampakne, låt oss ta en titt på några sätt att förhindra det.

Rengör din hud regelbundet

Ett av de bästa sätten att förhindra svampakne är att rengöra din hud regelbundet. Detta innebär att du tvättar ditt ansikte (och andra drabbade områden) med en mild tvål och varmt vatten. Se till att klappa huden torr efteråt. Du bör också undvika att skrubba huden för hårt, eftersom det kan irritera den och göra svampakne värre.
blått ljus för akne

Undvik receptfria aknebehandlingar

Många receptfria aknebehandlingar kan faktiskt göra svampakne värre. Detta beror på att dessa behandlingar ofta innehåller starka kemikalier som kan irritera huden och orsaka överväxt av svamp. Om du använder en receptfri aknebehandling och du utvecklar svampakne, är det viktigt att sluta använda behandlingen och uppsöka läkare.

Behandling av svampakne

Om du har svampakne är det viktigt att uppsöka en läkare så att de kan ordinera lämplig behandling.

Antisvampmediciner

Den vanligaste behandlingen för svampakne är ett läkemedel mot svamp. Dessa mediciner kan tas oralt eller appliceras på huden. De vanligaste orala antisvampmedicinerna är terbinafin (Lamisil) och itrakonazol (Sporanox).
Det vanligaste aktuella läkemedlet mot svamp är ketokonazol (Nizoral).
Dessa mediciner kan ta upp till åtta veckor att fungera, så det är viktigt att ha tålamod. Under tiden kan du hjälpa till att lindra dina symtom genom att använda ett skonsamt rengöringsmedel och undvika starka kemikalier.
Dessa mediciner kan vara i form av krämer, geler eller piller. Var noga med att följa din läkares instruktioner noggrant när du använder dessa mediciner.

Ljusterapi

I vissa fall kan svampakne också behandlas med ljusterapi. Detta är en typ av behandling som använder enheter för ultraviolett ljus hemma att döda den förvuxna svampen. Ljusterapi används ofta i kombination med svampdödande medicin.
ljusterapi för akne
Om du lider av svampakne är det viktigt att uppsöka en läkare så att de kan ordinera lämplig behandling. Med rätt behandling kan du rensa upp din hud och återgå till att känna dig trygg och bekväm i din egen hud.

Förvandla din hud med solawave

Är du osäker på var du ska börja? Gör vårt hudquiz.

Relaterade artiklar

Solawave hudterapi aktiverande serum

Tips för att välja rätt aktiverande serum

av Andres Jimenez | 1 februari 2024
Kan hyaluronsyra orsaka akne

Kan hyaluronsyra utlösa akne?

av Elaine De Vega | 27 december 2023