bästa akne ljusterapibästa akne ljusterapi

Vilka hudvårdsprodukter är bäst lämpade för att hjälpa dina hudproblem? Ta vår 1 minuts hudquiz

Cystisk akne, förklarat

av Andres Jimenez | 12 juni 2022
Om du är som de flesta, du tänker förmodligen på akne som ett problem som bara drabbar tonåringar. Men sanningen är att akne kan drabba människor i alla åldrar. En typ av akne som kan vara särskilt besvärlig är cystisk akne.
Så vad är cystisk akne, och vad kan man göra för att behandla det? I det här blogginlägget kommer vi att svara på de frågorna och mer!
akne ljusterapi

Vad är cystisk akne

Cystisk akne är en typ av akne som bildas när cystor, eller små säckar fyllda med pus, utvecklas i huden. Dessa cystor kan vara mycket stora och smärtsamma, och de lämnar ofta efter sig ärr.
Cystisk akne är vanligast hos tonårspojkar och unga män, men det kan också drabba kvinnor och flickor i alla åldrar.
akne ljusterapi

Cystisk akne orsaker

Det finns många faktorer som kan bidra till utvecklingen av cystisk akne. Hormonella förändringar, som de som inträffar under puberteten eller graviditeten, kan öka produktionen av olja i huden och leda till tilltäppta porer.
Vissa mediciner, såsom steroider och litium, kan också utlösa cystisk akne. Och i vissa fall kan cystisk akne vara ärftlig.

Cystisk akne behandlingar

Det finns ett antal tillgängliga behandlingsalternativ för cystisk akne. Det bästa tillvägagångssättet beror på hur allvarlig din akne är och din allmänna hälsa.
I lindriga fall kan receptfria läkemedel, såsom bensoylperoxid eller salicylsyra, vara tillräckligt för att rensa huden. För mer allvarliga fall kan din läkare ordinera antibiotika eller retinoider. I vissa fall kan cystisk akne behandlas med kirurgi.
En del forskning tyder på det blåljusterapi kan vara en effektiv behandling för cystisk akne. Denna terapi använder ljus för att döda bakterierna som orsakar akne, och den kan göras på en hudläkares kontor eller hemma med en Blåljusterapiapparat.

Hur man förhindrar cystisk akne

Det finns några saker du kan göra för att förhindra att cystisk akne utvecklas.
  • Undvik triggers som kan orsaka cystisk akne, såsom vissa mediciner och hormonförändringar.
  • Håll din hud ren genom att tvätta två gånger om dagen med en mild tvål eller rengöring. Se till att ta bort allt smink innan du går och lägger dig.
  • Plocka eller pressa inte dina finnar. Detta kan göra dem värre och leda till ärrbildning.
akne ljusterapi
Om du är orolig för cystisk akne, eller om receptfria behandlingar inte har fungerat, tala med din läkare. De kan hjälpa dig att hitta den bästa behandlingen för dina individuella behov.

Användbara länkar

Är du redo att förvandla din hud med Solawave? Få din personliga rutin

Förvandla din hud med solawave

Relaterade artiklar

Solawave hudterapi aktiverande serum

Tips för att välja rätt aktiverande serum

av Andres Jimenez | 1 februari 2024
Kan hyaluronsyra orsaka akne

Kan hyaluronsyra utlösa akne?

av Elaine De Vega | 27 december 2023