rött ljus terapi aknerött ljus terapi akne

Acne, förklarat

av Andres Jimenez | 11 september 2022
Akne är en hudsjukdom som drabbar miljontals människor över hela världen. Det kan orsaka fysisk och känslomässig ångest, och för vissa människor kan det vara svårt att behandla. I det här blogginlägget kommer vi att diskutera vad akne är, de olika typerna av akne och hur man kan minska akneutbrott. Vi hoppas att denna information kommer att hjälpa dig att förstå din hud bättre och fatta välgrundade beslut om din aknebehandlingsplan!

Vad är akne?

Det är ett tillstånd i huden som uppstår när hårsäckarna blir igensatta av olja och döda hudceller. De tilltäppta folliklarna kan sedan bli inflammerade eller infekterade, vilket leder till finnar, pormaskar, whiteheads eller cystor. Akne kan uppstå i ansikte, nacke, bröst, rygg, axlar och överarmar.
rött ljus terapi akne

Det finns flera olika typer av akne:

Pormaskar

Små knölar som uppstår på ytan av huden. De orsakas av tilltäppta porer som är fyllda med olja och döda hudceller. Pormaskar är vanligtvis inte smärtsamma men kan vara fula.

Whiteheads

Även galleria finnar som bildas på ytan av huden. De skiljer sig från pormaskar genom att de är fyllda med pus. Whiteheads kan vara smärtsamma och anses ofta vara allvarligare än pormaskar.

Finnar

De är små, röda knölar som uppstår när hårsäckarna blir inflammerade eller infekterade. Finnar kan vara mycket smärtsamma och kan leda till ärrbildning.

Cystor

Stora pusfyllda knölar som uppstår djupt inne i huden. Cystor kan vara mycket smärtsamma och kan orsaka permanenta ärrbildningar.
rött ljus terapi akne

Orsaker till akne:

  • Hormonella förändringar, som de som inträffar under puberteten, graviditeten eller klimakteriet, kan utlösa utbrott.
  • Vissa mediciner, såsom steroider, p-piller och vissa antipsykotiska läkemedel, kan också vara en orsak.
  • Fet eller oljig kosmetika kan täppa till porerna och leda till finnar.
  • Stress kan förvärra utbrott.

Hur man förebygger akne:

Även om det oftast förknippas med tonåringar, kan akne påverka människor i alla åldrar. Det finns många olika faktorer som kan bidra till utvecklingen av akne, inklusive hormoner, kost och genetik.
Det finns flera saker du kan göra för att förhindra att akne utvecklas, eller för att behandla den om den uppstår. Att hålla din hud ren är en av de viktigaste sakerna du kan göra. Tvätta ansiktet två gånger om dagen med en mild rengöring och se till att ta bort allt smink innan du går och lägger dig. Att exfoliera din hud regelbundet kan också hjälpa genom att ta bort döda hudceller som kan täppa till porerna.
Förutom att hålla din hud ren finns det några andra saker du kan göra. Undvik att röra vid ansiktet med händerna och plocka inte i eller kläm finnar. Att äta en hälsosam kost och få tillräckligt med motion kan också hjälpa till genom att minska stressnivåerna. Om du utvecklar det finns det ett antal behandlingar som kan hjälpa till att rensa upp det. Tala med din läkare om du har några frågor eller funderingar.

Acne behandlingar

Det finns ett antal olika behandlingar som kan vara effektiva för att behandla detta hudtillstånd. De vanligaste läkemedlen är krämer och geler som innehåller bensoylperoxid eller salicylsyra. Dessa produkter kan hjälpa till att döda bakterierna som orsakar akne och att torka upp överflödig olja. Antibiotika kan också förskrivas i vissa fall.
Om du har svår akne kan din läkare rekommendera laserbehandling eller isotretinoin (Accutane). Isotretinoin är ett kraftfullt läkemedel som kan hjälpa till att lösa även de mest envisa fallen. Det kan dock ha allvarliga biverkningar, så det bör endast användas som en sista utväg.
Ljusterapi är en relativt ny behandling, och det finns inte mycket forskning om dess effektivitet. Vissa studier har dock visat att det kan vara till hjälp för att minska antalet utslag.
bästa rött ljus terapi akne
Acne kan vara ett frustrerande och pinsamt problem, men det är viktigt att komma ihåg att du inte är ensam. Miljontals människor lider av detta hudtillstånd, och det finns ett antal effektiva behandlingar tillgängliga. Tala med din läkare om du är orolig för din hud, och tveka inte att be om hjälp om du behöver det.

Förvandla din hud med solawave

Är du osäker på var du ska börja? Gör vårt hudquiz.

relaterade artiklar

rött ljus och blått ljus terapi

Hur blåljusterapi förhindrar acne

av Jazmine Roxas | 11 augusti 2023
akne ljusterapi

Acne: en omfattande guide

av Andres Jimenez | 14 september 2022