akne ljusterapiakne ljusterapi

Acne: en omfattande guide

av Andres Jimenez | 14 september 2022
Acne är en hudsjukdom som drabbar miljontals människor över hela världen. Även om det oftast förknippas med tonåringar, kan det förekomma i alla åldrar. Det finns många olika orsaker, och det kan behandlas på många olika sätt.
I det här blogginlägget kommer vi att diskutera vad akne är, de olika typerna och de olika orsakerna och behandlingarna för detta hudtillstånd.
akne ljusterapi

Förstå akne

Akne är en hudsjukdom som uppstår när porerna blir igensatta av olja och döda hudceller.

Acne orsaker

Detta kan hända av en mängd olika anledningar. Det kan förekomma på vilken del av kroppen som helst, men det ses oftast i ansiktet, nacken, bröstet och ryggen.
Akne kan orsakas av flera saker:
 • Hormonella fluktuationer
 • Förändringar i kosten
 • Stressig livsstil
 • Vissa mediciner
Alla dessa faktorer kan bidra till en ökning av oljeproduktionen, vilket kan leda till tilltäppta porer och så småningom akne. Akne orsakas inte av smuts, så även om du har fet hy kan du fortfarande ha klar hud.
Akne kan orsaka mycket känslomässig stress och kan vara svår att hantera. Det finns många olika behandlingar tillgängliga, så det kan ta lite tid att hitta den rätta för dig. Det finns dock ingen anledning att lida av detta hudtillstånd längre.

Typer av akne

Det finns flera olika typer, men de vanligaste är Acne Vulgaris, Acne Rosaceaoch Cystisk Acne.

Acne vulgaris

Är den typ som de flesta tänker på när de hör ordet "akne". Pormaskar, whiteheads och inflammerade cystor är alla typiska symtom. Acne Vulgaris kan vara mild, måttlig eller svår.

Acne rosacea

Det är en typ av akne som ofta misstas för Acne Vulgaris. Det kännetecknas av rodnad och inflammation i huden, men det har vanligtvis inte pormaskar eller whiteheads.

Cystisk akne

Denna typ av akne är en allvarlig form av Acne Vulgaris. Stora, smärtsamma cystor är ett kännetecken för denna sjukdom. Cystisk akne är vanligare hos tonåringar och unga vuxna, men det kan uppstå i alla åldrar.
akne ljusterapi

Behandling av akne

Det finns många olika sätt att behandla det, och den bästa behandlingen beror på typen och den bakomliggande orsaken.

OTC-mediciner

De vanligaste OTC-läkemedlen mot akne är bensoylperoxid och salicylsyra.
 • Bensoylperoxid är ett antibakteriellt medel som dödar bakterierna som orsakar akne. Det finns i kräm-, gel- eller lotionform.
 • Salicylsyra är ett keratolytiskt medel som hjälper till att bryta ner bindningarna mellan döda hudceller. Detta hjälper till att förhindra bildandet av nya akneskador. Salicylsyra finns i form av gel, kräm eller lotion.
Det finns också ett antal andra OTC-aknebehandlingar som innehåller ingredienser som svavel, resorcinol och azelainsyra.

Hudvårdsprodukter

Det finns några hudvårdsprodukter som kan hjälpa till att behandla akne.
 • Rengöringsmedel: En bra rengöring hjälper till att ta bort smuts, olja och smink från huden. Leta efter en som innehåller bensoylperoxid, salicylsyra eller svavel.
 • Fuktighetskräm: En bra fuktighetskräm hjälper till att hålla huden återfuktad och kan också hjälpa till att minska inflammation. Leta efter en som innehåller aloe vera eller grönt teextrakt.
 • Prickbehandlingar: Prickbehandlingar appliceras direkt på fläcken. De innehåller vanligtvis bensoylperoxid, salicylsyra eller svavel.

 akne ljusterapi

Förebyggande av akne

Det finns flera saker du kan göra, inklusive:
 • Tvätta ansiktet två gånger om dagen med en mild rengöring
 • Undviker komedogena ingredienser i hudvårdsprodukter
 • Använd aknemediciner och hudvårdsprodukter enligt anvisningarna
 • Undvik överdriven solexponering
Akne är ett utbrett hudproblem som kan behandlas på en mängd olika sätt. Du kan upptäcka den perfekta behandlingen för dig genom att känna till de många typerna och bakomliggande orsakerna.
Om du är orolig för akne, tala med din läkare eller hudläkare. De kan hjälpa dig att hitta den bästa behandlingen och förhindra att akne uppstår i framtiden. 

Användbara länkar

Förvandla din hud med solawave

Är du osäker på var du ska börja? Gör vårt hudquiz.

Relaterade artiklar

Solawave hudterapi aktiverande serum

Tips för att välja rätt aktiverande serum

av Andres Jimenez | 1 februari 2024
Kan hyaluronsyra orsaka akne

Kan hyaluronsyra utlösa akne?

av Elaine De Vega | 27 december 2023